- 0 kr
Stocksundet Byggsystem AB säljer transparenta plastskivor, dels för allmänna ändamål inom hem, bygg, trädgård med mera, och dels för egenutvecklade system för isolering i traditionella kopplade 2-glasfönster. Smarta lösningar för transparent isolering i nordiskt klimat och nordiska byggnadstraditioner.
Man utnyttjar då den spalt mellan bågarna som finns i alla fönster av denna extremt vanliga fönstertyp. Hur kan en tunn plastskiva inuti fönstret vara isolerande? och hur mycket energi sparar man jämfört med att byta till moderna fönster med isolerglas?
Till att börja med ska man som ägare till ett gammalt hus inte gå på den propaganda som florerar i branschen om hur mycket energi som går förlorad om man behåller sina gamla fönster. Om du hör påståenden om energibesparing som verkar osannolika kan du också vara ganska säker på att man som referenspunkt har tagit ett fönster med stora glipor mellan karmen och fönsterbågen. Detta är mycket enkelt att åtgärda så att räkna in den besparingen som energivinst vid ett fönsterbyte är rent bedrägligt. Vid behov isolerar du glipan med självhäftande cellgummilister, eller om du hellre väljer ett traditionellt material så kan du häfta fast ett linsnöre. Se ”tillbehör fönstersystem” i produktmenyn till vänster. Det är också så att när man började koppla ihop fönsterbågar till 2-glas i början av 1900-talet så monterades bågarna med en distans, vanligen ca 1,5 mm. Utan denna skulle ett man ha behövt vänta lång tid efter målning av bågarna innan fönstret hade kunnat kopplas ihop för annars skulle bågarna cementeras av ihopklibbad målarfärg. Distansen har sedan hängt med i denna fönsterkonstruktion, som fortfarande nyproduceras, ungefär ett sekel. Även avståndet mellan glasen har varit oftast varit ungefär detsamma, ca 30 mm, vilket från början gavs av tjockleken på snickerierna. Senare har man kommit fram till att optimal tjocklek för att en luftspalt ska isolera bra är ca 10-15 mm.
Förmodligen har du hört att ”stillastående luft isolerar bra”. Det stämmer, men luften i en ca 30mm spalt mellan två fönsterglas på vintern är absolut inte stillastående. På insidan av det yttre glaset kyls luften ned och på utsidan av innerglaset värms luften upp. Eftersom kall luft sjunker och varm luft stiger skapas då en cirkulerande luftström. Längst upp och längst ned inuti fönstret vänder luftströmningen så att kall luft träffar innerglaset och kyler detta i den nedre delen. Detta kallas konvektion och resultatet blir kallras på insidan av det nedkylda innerglaset. I en smalare luftspalt blir det mer friktion mellan den nedåtgående och den uppåtgåede luftströmen vilket bromsar rörelsen. Spalten mellan bågarna kan du med vårt system utnyttja som ram till en tunn glasklar plastskiva. Det gör att skivans läge fixeras och att kanterna döljs. Det spar energi genom att:
- Du dubblerar antalet isolerande luftspalter från 1 till 2 så att luft inte kan kallrasa från insidan av ytterglaset och direkt träffa innerglaset.
- Spalttjockleken blir närmare idealet och luftströmningen bromsas.
Det hjälper också till att plasten har ett lågt värmeledningstal, ca en femtedel av värmeledningstalet för glas, men då plasten endast är 0,5-1 mm har detta underordnad betydelse i jämförelse med de två ovanstående faktorerna.
Vi utlovar inga fantasiuppgifter om hur mycket energi det ska gå att spara, men vi står för att besparingen är signifikant och att det är en extremt kostnadseffektiv metod eftersom kostnaden är låg och det är enkelt och gör-det-själv-anpassat. Återbetalningstiden på investeringen varierar på olika faktorer såsom var man bor och vilket uppvärmningssystem man har, men för många villaägare handlar det om mindre än ett år. Då är det inte inberäknat den energibesparing som görs av att isolera mellan fönsterbåge och karm med cellgummilist eller linsnöre. Den besparingen får du däröver men den är egentligen inte en del av vårt system och därför inte medräknad i återbetalningskalkylen för plastskivorna. Den som vill fördjupa sig i detta med energibesparing och ekonomi kan beställa en excel-fil. Se info & hjälpmedel bland produktmenyerna till vänster. Jämfört med fönsterbyte till moderna 3-glasfönster med isolerkassetter (sådana som har aluminimlister mellan glasen) handlar det om ungefär halva energibesparingen till ca 2% av kostnaden.
I maj 2010 inlämnade Stocksundet Byggsystem svensk patentansökan avseende metod för isolering av fönster med kopplade bågar, innefattar glasklar plast och distansmaterial som förhindrar att plastskivan kläms fast mellan fönsterbågarna och även ger utrymme för värmerörelser. Detta för att förhindra skivan att bukta sig vid temperaturväxlingar som en konsekvens av att plaster har högre värmeutvidgningskoefficient än glas och trä.
Stocksundet Byggsystem utvecklar koncept för glasklar isolering anpassat till Nordiska byggnadstraditioner med bevarande av samtliga orginalglas och snickerier. Gör-det-själv-anpassat och kostnadseffektivt för massmarknaden.
Vi skapar fönsterbranschens IKEA.
Vill ni vara med?
Stocksundet Byggsystem AB
mer om företaget