- 0 kr
Traditionella 2-glasfönster med kopplade bågar isoleras helt osynligt
Stocksundet Byggsystem AB levererar material för fastighetsägare som vill förbättra isolationen hos gamla fönster med enkla, gör-det-själv-anpassade och kostnadseffektiva metoder. Med respekt för originalmaterial och byggnadstraditioner och även med möjlighet till förstärkt inbrottsskydd. Glasklara lättbearbetade material och kompletterande tätningar såsom linsnöre och dammfilter.
Vår egenutvecklade metod innefattar en tunn skiva av glasklara plast som du enkelt monterar mellan glasen i en kopplad fönsterbåge av traditionell typ. Vackra orginalglas och snickerier helt opåverkade. Inga fula lister, inga slutna kassetter med silikon och alumimnium. Med en glasklar plastskiva fördubblar du antalet luftspalter i rutan från 1 till 2, vilket minskar konvektionsvärmeöverföringen. Plastens värmeledningstal är ca en femtedel av värmeledningstalet för fönsterglas. I ett traditionellt fönster med vanliga glas ger skivorna en U-värdessänkning ca 0,65 Watt per kvadratmeter och grad C på rutans yta. Mer om hur denna isolation egentligen skapas kan ni läsa under "teknologi" längre ned på denna sida. Kostnaden är någon tusenlapp för en normalvilla. Den isoleringsmetod som beskrivs här handlar om att utnyttja den spalt som finns i mellan bågarna i kopplade 2-glasfönster, såsom en ram för en tunn glasklar plastskiva som avdelar luften inuti fönstret vilket bryter det invändiga kallraset inne i fönstret så att kallras från ytterglasets insida inte kan träffa innerglaset. Detta är en elegant metod som inte påverkar fönstrets utseende. Läs mer om metoden nedan (under rubrik "Glasklar skiva mellan bågarna").
Lösa innerfönster / rutor
Ni kan givetvis också använda våra glasklara skivor till att tillverka lösa innerfönster som ni kan ställa löst i fönstersmygen under vintern. Då snickrar man lämpligen en ram av fint list-trä (går att köpa i bygghandeln) och klipper sedan rutor av de glasklara plastskivorna som fästes mot den lösa träramen. Det går att göra exempelvis med silikon. Glasklar PET 0,8 mm är användbart för detta och vill man ha lite mer robust dimension på materialet så rekommenderas våra glasklara polykarbonatskivor i 1 mm och 1,5 mm tjocklek. 1,5 mm är max tjocklek som ni kan beställa i standardfomat med paketfrakt och enkelt kapa själva utan specialutrustning. Här nedan ses en enklare form av montering. En 1mm polykarbonatskiva har satts med kanterna instuckna i en skåra skuren i en självhäftande P-list som satts innerst på fönsterbågen innanför hasparna, vilket gör att en extra isolerande luftspalt á ca 15 mm avdelas innanför det inre glaset. Här har man nytta av materialets låga vikt (1,18 kg/m2 vid 1mm tjocklek) och goda formstabilitet, d.v.s. att trots att materialet kan flexa en hel del när det är såhär tunnt så fjädrar det tillbaka till platt tillstånd igen.
Ytterligare styvhet i konstruktioner med lösa innanfönster får man med tjockare skivor. Glasklara skivor av polykarbonat (Lexan) och akrylplast (Plexiglas) kan ni beställa måttsågat i tjocklekar från 2mm. Polykarbonat är ett segare material som är lätt att såga, borra och skruva i utan att det spricker. Akrylplasten är något hårdare. Dimensionerna från 2 mm finns i ett större standardmått (3,05 x 2,05 m) vilket ger större friheter att välja hur era olika mått ska kapas så att spillet minimeras. Läs mer om vår prismodell för måttkapade skivor under "Polykarbonat" respektive "Plexiglas akrylplast" i menyerna till vänster, eller skicka en förfrågan med era önskade mått till info@stocksundet.se . Det är bra i sådant fall om ni då också anger var ni bor och om ni har möjlighet att hämta varorna själva (inom Stockholm - Norrort, i vissa fall också på andra plaster i landet). För vårt standardsortiment av skivor upp till 1,5 mm tjocklek gäller fri frakt vid beställningar över 1500:- en när de större skivorna ska levereras kan det ibland bli dyrare frakter och fraktpriserna är beroende av måtten så för dessa skivor i tjocklekar från 2mm tar vi fram förslag på fraktpriser, vid behov, utifrån era önskade mått.
Glasklar skiva mellan bågarna
Att isolera kopplade 2-glasfönster med plastskiva mellan bågarn bygger på att traditionella kopplade fönster har i princip alltid en spalt ca 1-2 mm mellan fönsterbågarna och denna kan då nyttjas som en ram för en tunn glasklar skiva. Återbetalningstiden varierar beroende på energikostnaden för ditt uppvärmningssystem. Många villaägare tar igen investeringskostnaden redan första vintern, vilket är väldigt mycket kortare tid än för andra energiinvesteringar du kan göra i fastigheten. För den som vill fördjupa sig i detta med energi- och ekonomiberäkningar så går det att beställa en Excel-fil (se "info&hjälpmedel" i produktmenyerna till vänster). Det sker ingen märkbar försämring av ljusinsläppet. På bilden nedan sitter den mellanliggande extrarutan i det vänstra fönstret.
På köpet får du även en viss bullerdämpning och en försvårande omständighet för den som tänkt sig göra ett enkelt inbrott såsom att slå in rutan till ett källarfönster eller altandörren.
Välj mellan glasklar PET 0,5mm eller 0,8mm, eller glasklar polykarbonat 1mm eller 1,5mm
En tjockare plast ger mer isolering p.g.a. plastens låga värmeledningstal men skillnaden mellan de olika tjocklekarna är mycket liten. Den främsta energivinsten är att en tjock luftspalt delas i två tunnare och det uppnår man med alla skivorna. Läs mer hur det påverkar isoleringen under rubriken "Teknologi" längre ned på denna sida. Däremot är polykarbonaten kraftfullare vilket är att föredra när man vill förbättra inbrottsskyddet, särskilt då den tjockare varianten. Det går att modifiera monteringsmetoden så att polykarbonatskivan blir extra svår att forcera. Läs mer under "Inbrottsskydd" i menyn längst upp.
Information om hur du bryt-kapar skivorna finner du här
PET skivorna 0,5 - 0,8 mm kan klippas med sax. Med kraftig hushållssax går det även att klippa polykarbonat 1mm, men ni får snyggare och helt knivskarpa kanter om ni bryt-kapar och det är inte alls svårt med polykarbonat 1mm. Samma gäller den mycket mångsidiga skivan PET 0,8 mm som ni finner under "Plastskivor PET glasklar blank" i produktmenyn till vänster. Knivskarpa kapningar av polykarbonat 1,5mm är inte heller svårt, med eftersom det är en mer robust dimension får man vara lite mer noggrann och därför har vi spelat in en instruktionsfilm som ni finner på sidan om bryt-kapning.
Andra frågor och svar om plastskivor i fönster hittar du här
Den lilla vita detaljen (bilden nedan) som skymtar ovanför gångjärnet som håller ihop bågarna är en distanslist som säkerställer att den extra rutan har lite utrymme att röra sig och att den inte kläms fast av bågarna. Den tunnaste skivan 0,5 mm kan oftast hänga fritt i fönstret så att det inte behövs någon sådan distans, men om spalten mellan bågarna är ovanligt smal, ojämn eller om bågarna är lite skeva så bör man ha en distans också vid montering av denna skiva. Linsnöre kan då användas som distans varvid snöret också fungerar som ett dammfilter som gör att du inte behöver putsa fönstrets insidor framöver. Dessa linsnören beståt av ganska löst flätade linfiber så att dess tjocklek annpassar sig till spalten. Till PET 0,5 och 0,8 mm passar linsnöre 3mm som distans då det normalt pressas ihop till ca 1 mm om fönsterbågarna är så tajt kopplade. Väljer man tjockleken 1mm (polykarbonat) så fungerar linsnöre 5mm bättre som distans och givetvis får du dammfilterfunktionen med båda dimensionerna av linsnören. Se "tillbehör fönstersystem" i produktmenyerna till vänster.
Då man väljer att sätta linsnöre runt skivan så ska denna sitta som en ram en bit utanför skivans kanter. Plastskivan ska ha samtliga kanter instuckna en bit in i spalten mellan fönsterbågarna. Se principskiss längre ned på sidan.
Mät rutorna och uppskatta hur många skivor med måttet 125x205 cm du behöver för dina fönster. En normalvilla i äldre stil har vanligan ca 20 kvm rutor. Vilken marginal man behöver ta för kapspill kan variera beroende på fönstermåtten. Normalt kan man lägga på ca 25%. Exempelvis 20 m2 plus 25% blir 25 kvm och 10 skivor är 25,6 kvm. Tänk på att materialet är väldigt användbart så ni (eller era barn, grannar, arbetskamrater, vänner, o.s.v.) finner säkerligen nytta för spillbitar av den glasklara plasten. Större mängder kan returneras för materialåtervinning.
Montering av tunna skivor kan göras såhär:
1. Öppna isär fönsterbågarna (såsom när man ska putsa de invändiga ytorna).
2. Mät ut en ruta så att den sticker in 5-10 mm på varje sida in i spalten mellan bågarna, och då gärna minst 10 mm i överkant där det ska häftas.
Exempelvis om inre måttet på den platta delen av fönsterbågen (träramen som glaset sitter i) är 1000 x 500 mm så mäter man ut ungefär 1020 x 515 mm. Det går bra att markera på skivans skyddsfolie med märkpenna eller kulspetspenna.
3. Klipp ut rutan med sax, eller kapa med mattkniv.
4. Häfta fast skivan i den övre bågen med häftpistol. Då är det lämpligt att först dra bort skyddsfolien några centimeter från överkanten, så att man inte klämmer fast folien mellan plastskivan och träbågen. Skivan ska nu hänga ned så att den går ut en liten bit över träramen på alla sidor. Det räcker med 2-3 fästpunkter i mitten av övre bågen.
5. Häfta fast linsnöret med häftpistol längs ytterkanten av träbågen, några mm utanför plastskivans kanter. Det ska finnas utrymme för plastskivan att expandera någon millimeter nedåt och i sidled om den utsätts för sol på sommaren. Genom att spänna ut snöret lite så får man det att sitta rakt.
6. Vissa äldre fönster har en kopplingsskruv genom bågarna med en liten distans runt om. När skivan hänger rakt ska den gå fritt där. Ibland kan det innebära att man måste skära ut en liten bit vid kanten av skivan. Det kan göras med sax. Det ska vara några millimeter mellanrum. Se bilden nedan.
7. Dra av skyddsfolien. Tänk på att om man snabbt drar av ett stort stycke av folien blir det en hel del statisk elektricitet som gör att skivan drar åt sig damm. Det är bra att jobba i en så dammfri miljö som möjligt och om det ändå är damm runtomkring så drar man av folien mer försiktigt så blir det inte så mycket uppladdning.
8. Sätt ihop fönstret. Klart. (se bilden längst upp på denna sida)
Detta kan göras med fönstret sittande kvar, men det kan också vara enklare jobba om fönstret är nedtaget. Det är en smaksak. Ni väljer själv.
Tänk också på se över mellanrummet mellan karm och båge. Är det dragiga glipor där eller cellgummilister som mist sin elasticitet. Då är det lämpligt att sätta in ny tätning. Antingen nya cellgummilister eller om ni föredrar traditionellt naturmaterial så använd linsnöret. Linsnöre 5mm isolerar glipor 1-5 mm. Se "tillbehör fönstersystem" i produktmenyn uppe till vänster.
Helt lös montering
Ett sätt att säkerställa att det inte blir spänningar som deformerar en tunn plastskiva är att skivan ställs helt löst i spalten mellan bågarna innanför en ram av häftat linsnöre 3mm. Glasklar PET 0,8 mm och polykarbonat 1mm är lämpliga skivor för detta. Monteringen görs helst med fönstret nedtaget. Snöret häftas som en ram på samma sätt som ovan. Plastskivan ställs helt löst med underkanten vilande på det fasthäftade linsnöret längs nedre bågen. Detta görs enklast med fönstret stående något lutat.
Skydd mot att rutan trycks ur bågen
Om man önskar inbrottsskydd och inkastskydd så väljs polykarbonatskivor. 1,5 mm är givetvis mer motståndskraftig än 1 mm. Ett sätt att hindra plastrutan trycks ut ur bågarna vid våld mot rutan är att installera den så att den i sådant fall kilas fast mot fönsterbågen genom skruvar med koniskt huvud. Läs mer om detta under Inbrottsskydd i menyn överst.
Teknologi
Stocksundet Byggsystem AB säljer transparenta plastskivor, dels för allmänna ändamål inom hem, bygg, trädgård med mera, och dels för egenutvecklade system för isolering i traditionella kopplade 2-glasfönster. Smarta lösningar för transparent isolering i nordiskt klimat och nordiska byggnadstraditioner.
Man utnyttjar då den spalt mellan bågarna som finns i alla fönster av denna extremt vanliga fönstertyp. Hur kan en tunn plastskiva inuti fönstret vara isolerande? och hur mycket energi sparar man jämfört med att byta till moderna fönster med isolerglas?
Till att börja med ska man som ägare till ett gammalt hus inte gå på den propaganda som florerar i branschen om hur mycket energi som går förlorad om man behåller sina gamla fönster. Om du hör påståenden om energibesparing som verkar osannolika kan du också vara ganska säker på att man som referenspunkt har tagit ett fönster med stora glipor mellan karmen och fönsterbågen. Detta är mycket enkelt att åtgärda så att räkna in den besparingen som energivinst vid ett fönsterbyte är rent bedrägligt. Vid behov isolerar du glipan med självhäftande cellgummilister, eller om du hellre väljer ett traditionellt material så kan du häfta fast ett linsnöre. Se ”tillbehör fönstersystem” i produktmenyn till vänster. Det är också så att när man började koppla ihop fönsterbågar till 2-glas i början av 1900-talet så monterades bågarna med en distans, vanligen ca 1,5 mm. Utan denna skulle ett man ha behövt vänta lång tid efter målning av bågarna innan fönstret hade kunnat kopplas ihop för annars skulle bågarna cementeras av ihopklibbad målarfärg. Distansen har sedan hängt med i denna fönsterkonstruktion, som fortfarande nyproduceras, ungefär ett sekel. Även avståndet mellan glasen har varit oftast varit ungefär detsamma, ca 30 mm, vilket från början gavs av tjockleken på snickerierna. Senare har man kommit fram till att optimal tjocklek för att en luftspalt ska isolera bra är ca 10-15 mm.
Förmodligen har du hört att ”stillastående luft isolerar bra”. Det stämmer, men luften i en ca 30mm spalt mellan två fönsterglas på vintern är absolut inte stillastående. På insidan av det yttre glaset kyls luften ned och på utsidan av innerglaset värms luften upp. Eftersom kall luft sjunker och varm luft stiger skapas då en cirkulerande luftström. Längst upp och längst ned inuti fönstret vänder luftströmningen så att kall luft träffar innerglaset och kyler detta i den nedre delen. Detta kallas konvektion och resultatet blir kallras på insidan av det nedkylda innerglaset. I en smalare luftspalt blir det mer friktion mellan den nedåtgående och den uppåtgåede luftströmen vilket bromsar rörelsen. Spalten mellan bågarna kan du med vårt system utnyttja som ram till en tunn glasklar plastskiva. Det gör att skivans läge fixeras och att kanterna döljs. Det spar energi genom att:
- Du dubblerar antalet isolerande luftspalter från 1 till 2 så att luft inte kan kallrasa från insidan av ytterglaset och direkt träffa innerglaset.
- Spalttjockleken blir närmare idealet och luftströmningen bromsas.
Det hjälper också till att plasten har ett lågt värmeledningstal, ca en femtedel av värmeledningstalet för glas, men då plasten endast är 0,5-1 mm har detta underordnad betydelse i jämförelse med de två ovanstående faktorerna.
Vi utlovar inga fantasiuppgifter om hur mycket energi det ska gå att spara, men vi står för att besparingen är signifikant och att det är en extremt kostnadseffektiv metod eftersom kostnaden är låg och det är enkelt och gör-det-själv-anpassat. Återbetalningstiden på investeringen varierar på olika faktorer såsom var man bor och vilket uppvärmningssystem man har, men för många villaägare handlar det om mindre än ett år. Då är det inte inberäknat den energibesparing som görs av att isolera mellan fönsterbåge och karm med cellgummilist eller linsnöre. Den besparingen får du däröver men den är egentligen inte en del av vårt system och därför inte medräknad i återbetalningskalkylen för plastskivorna. Den som vill fördjupa sig i detta med energibesparing och ekonomi kan beställa en excel-fil. Se info & hjälpmedel bland produktmenyerna till vänster. Jämfört med fönsterbyte till moderna 3-glasfönster med isolerkassetter (sådana som har aluminimlister mellan glasen) handlar det om ungefär halva energibesparingen till ca 2% av kostnaden.
I maj 2010 inlämnade Stocksundet Byggsystem svensk patentansökan avseende metod för isolering av fönster med kopplade bågar, innefattar glasklar plast och distansmaterial som förhindrar att plastskivan kläms fast mellan fönsterbågarna och även ger utrymme för värmerörelser. Detta för att förhindra skivan att bukta sig vid temperaturväxlingar som en konsekvens av att plaster har högre värmeutvidgningskoefficient än glas och trä.
Stocksundet Byggsystem utvecklar koncept för glasklar isolering anpassat till Nordiska byggnadstraditioner med bevarande av samtliga orginalglas och snickerier. Gör-det-själv-anpassat och kostnadseffektivt för massmarknaden.
Stocksundet Byggsystem AB
mer om företaget