- 0 kr
Klarar jag att borra i Plexiglas själv?
Klarar jag att kapa Plexiglas själv?
Hur gör man rundade kanter på Plexiglas eller polykarbonat/Lexan?
Hur kapar jag PET och polykarbonatskivor?
Har ni "mjölkvita" böjbara Plexiglasskivor till ljusbord / produktfotografering?
Vad kan jag sätta istället för kakel som stänkskydd bakom diskbänken?
Är polykarbonat / Lexan / Makrolon detsamma som ”okrossbart Plexiglas” ?
Vilket material är bäst till båtrutor?
Klarar jag att borra i Plexiglas själv?
Svar: Det är inte särskilt svårt att borra i Plexiglas och andra fabrikat av akrylplastskivor. Använd en fräsch metallborr och tryck borrspetsen långsamt genom plexiglaset med stadig hand och lätt tryck nedåt. Allra stadigast blir det såklart med en riktig pelarborrmaskin men det går bra med en handhållen borrmaskin också. Skivan ska sitta helt still med stöd underifrån av en bit spånskiva eller liknande. Är det ett stort stycke plexiglas så räcker kanske egentyngden och är det ett litet stycke kan man fästa biten med en tving eller liknande. Använd något mjukare material som mellanlägg för även om plexiglaset har skyddsfolie så kan det bli märken igenom av hårt tryck med hårt material. Är du osäker så öva på en spillbit först. Köper du Plexiglas måttkapat kan du alltid få med en extra spillbit att träna på. Vissa föredrar att borra Plexiglas med kakelborr, särskilt om det är tunna dimensioner såsom exempelvis 2 mm. En annan säkerhetsåtgärd som man inte behöver men som man ändå kan ta till för att vara riktigt säker på få ett perfekt fint hål är att "dubbelmacka" materialet mellan två bitar spåskiva, MDF eller liknande hopsatt med tvingar och sedan borra igenom alla lagren. Lämpligen med metallborr.
Klarar jag att kapa Plexiglas själv?
Svar: Om du inte har tillgång till sågbord eller liknande kapningsutrustning så finns det många tekniker du kan ta till för att kapa akrylplastskivor, alltså Plexiglas, Perspex, Altuglas eller något av de andra akryl-fabrikaten. Att markera på skyddsfolien och sedan skära på fri hand med vinkelslipen ger fullgått resultat i de allra flesta fall då kanterna kommer att vara täckta av list, profil, fog eller liknande. Är det bara en liten sågning så kan du även kapa Plexiglas med fintandad handsåg. Spikraka snitt kan du enkelt göra med cirkelsåg längs ett mothåll, alltså en planka eller liknande som du klämt fast Plexiglasskivan med. Standardklingan som följde med när du köpte cirkelsågen funkar alldeles utmärkt. Skärdjupet ställer du lämpligen in så att klingan bara går några millimeter djupare än skivans tjocklek. Bästa resultat nås när man för klingan genom materialet med stadig hand i lugn och jämn hastighet. När du ställer högre krav på att den sågade ytan ska bli perfekt rak och jämn så kan du förfina denna teknik på olika sätt. Ett sätt är att använda en skena för cirkelsågen. Det finns att köpa som tillbehör där du köper verktyg (exempel här). Du kan också förbättra kvaliteten på snittytan genom att ge Plexiglaset bättre stöd underifrån vid cirkelsågningen. Det kan exempelvis göras genom att såga med MDF-skiva eller liknande som underlag och sågdjupet inställt så att du inte sågar igenom underlagsskivan.
Det går även att bryta av tunnare dimensioner av Plexiglas över en bordskant med ristad brytanvisning. Men då bör det vara max ca 50 cm längd på snittet och max 3mm tjocklek.
Hur gör man rundade kanter på Plexiglas eller polykarbonat/Lexan?
Svar: De flesta detaljer av Plexiglas / akrylplast som är figurskurna, alltså med rundade kanter eller andra rundade detaljer, är skurna med laser. Givetvis kan ni också beställa laserskurna bitar men var beredd på att det kostar en rejäl slant extra om det är en mindre beställning. Vid industriell produktion är laserskärning ofta en kostnadseffektiv metod eftersom man får blanka fina kanter som inte behöver efterbearbetas. Ska man figursåga Plexiglas med handverktyg så går det att använda sticksåg men det är ganska lätt att flisa materialet med sticksågen så ofta är det enklare att nå ett bättre resultat med vinkelslip.
I applikationer där hörnen behöver vara rundade men där kanten inte kommer att vara synlig så är det alltså ganska enklet att hantverksmässigt passa in en Plexiglasskiva. Detta gäller exempelvis båtrutor som ska passas in i en ram. Köp fyrkantiga bitar och gör inpassningen med vinkelslipen. Eventuella bockningar gör ni med infravärmare eller varmluftpistol.
I applikationer där kanterna kommer att vara synliga bör ni kanske fundera på om ni verkligen vill ha någon större rundning om ni vill göra jobbet själva och nå ett bra resultat. Ofta är det enklare och snyggar att utgå från sågade fyrkantiga bitar och sedan göra hörnen lite mjukare med en slipmaskin och fint slippapper. En slipa yta på Plexiglas blir slät men matt. Den kan du sedan polera blank.
Polykarbonat (Lexan, Makrolon) kan figursågas med exempelvis sticksåg. Är det inte alltför tjockt så går det även att mejsla ut former med hammare och stämjärn. Laserskärning anses allmänt inte vara en lämplig metod för polykarbonat, eftersom det bränner kanterna, men ungefär samma designmöjligheter och relativt bra ytfinish på kanterna hos polykarbonatskivor kan erhållas med vattenskärning (water jet).
Hur kapar jag PET och polykarbonatskivor?
Svar: Hur du gör snygga raka snitt av våra PET- och polykarbonatskivor upp till 1,5 mm kan du läsa här:
http://www.stocksundet.se/Shop/Page/pgOwnPageItem.php?iId=111
Tjockare skivor av dessa material kan du såga med i princip "vad som helst" eftersom det är segt material som inte flisar så lätt. Särskilt inte polykarbonaten. Det går bra att såga med en fogsvans, om än ganska tungt, annars kan du använda cirkelsåg eller sticksåg. Polykarbonat har det högsta temperaturbeständigheten bland glasklara plastskivmaterial. Däremot PET mjuknar vid betydligt lägre temperatur och då kan du behölva ta det betydligt lugnare för att undvika överhettning.
Har ni "mjölkvita" böjbara Plexiglasskivor till ljusbord / produktfotografering?
Svar: När man ska fotografera enskilda föremål med jämn ljusbild och neutral bakgrund utan skarv mellan "golv" och "vägg" så kan man använda en böjlig vit plastskiva med viss ljusgenomsläpplighet så att den kan bakbelysas men utan att ljuskällan blir urskiljbar. Sådana "mjölkvita" skivor finns i olika material; Plexiglas/akryl, PET och polykarbonat. De brukar kallas "Opalvit" och har vanligen ca 25-30% ljustransmission. Mycket vanligt i ljusskyltar och har också stora möjligheter som inredningsmaterial och i belysningsarmaturer. Ska man göra konstruktionen med ett material blir det dock en kompromiss mellan böjlighet och styvhet, eftersom man på den platta nedre delen av skivan vill placera föremålet som ska fotograferas och där behövs då en hyfsad styvhet. En bra lösning är då att använda våra skivor av 1mm opalvit PET, som har en bra böjlighet. De lagerförs i storlek 125x205 cm respektive 68x125 cm och kan enkelt kapas med mattkniv. Bärigheten på den undre delen löser ni genom att placera en glasklar ofärgad skiva i tjockare dimension under den opalvita. Den tjockare skivan kan exempelvis vara Plexiglas / akryl, eller Lexan / polykarbonat. Vi har oftast lämpliga spillbitar hemma av dessa material som ni kan få billigt.
Vad kan jag sätta istället för kakel som stänkskydd bakom diskbänken?
Svar: Vi kan leverera många intressanta material för detta ändamål. Exempelvis aluminiumkompositskivor (Dibond, Reynobond) som är ett styvt och mycket tåligt material bestående av två tunna aluminiumskikt och en kärna av solid plast. Välj mellan vitt, svart eller borstad aluminium (”butler-finish”). Går att få i skarvfri längd upp till 305 cm. De vita och svarta har en sida matt och en sida högblank, så där kan man välja vilken man vill sätta utåt. Transparenta plastskivor kan också användas. I standardkvalitet har Plexiglas hårdast och tåligast yta. Välj mellan glasklart, frostat eller ”Gallery AR”, som är en Plexiglas-kvalitet med matterad yta framtagen för användning som tavelglas. Ni kan sätta tapet bakom eller så kan ni lacka baksidan i valfri kulör. Det räcker med 2mm tjocklek men vill man få ännu mer ”djupeffekt” i en baksideslackad Plexiglasskiva så kan man såklart välja en tjockare dimension. Skarvfri längd upp till 305 cm. Lösningsmedelsburna lacker fäster i allmänhet mycket bra på Plexiglas. Det man får tänka på är att materialet är lite känsligt då det är utsatt för lösningsmedel. Skivan bör därför ligga vilande mot plant underlag när lackeringen görs och bör ligga kvar så obelastad tills lacken har härdat ut. Vill man kosta på sig ett top-of-the-line material så kan man beställa hårdbelagd polykarbonat (Lexan Margard) som har kraftigt förstärkt reptålighet och kemikalieresistens, men dyrare. Skarvfri längd upp till 300 cm.
Vilket material är bäst för båtrutor?
Svar: Lite förenklat kan man säga att för båtrutor som är plana eller svagt välvda så är bästa valet hårdbelagd polykarbonat (Lexan Margard eller Saphir). Sedan kommer ingenting följt av ingenting och sedan kommer akryl (Plexiglas, Perspex, Altuglas) och sedan polykarbonat med förstärkt UV-stabilisering (Lexan Exell D, Makrolon Longlife) och därefter polykarbonat av standardkvalitet (Lexan, Makrolon).
Margard och Saphir kan ni köpa som rektangulära bitar i det format som går åt för era rutor och finliret med att figursåga rundade hörn eller sneda vinklar klarar ni enkelt själva. Dessa kvaliteter är lika lättbearbetade som vanlig standard Lexan eftersom materialet är enormt segt så ni kan misshandla det i princip hur som helst utan att det flisar vid bearbetning med sticksåg, handsåg, borr o.s.v. Jämfört med standard-kvaliteterna av Lexan och Makrolon har Margard och Saphir en enormt mycket bättre beständighet mot nötning, kemikalier (t.ex. vid rengöring), och UV-strålning.
Om ni ska köpa ett stort antal rutor. T.ex. för ett större fartyg eller serieproduktion av småbåtar, så kan vi hjälpa er att ordna Margard-rutor figurskurna med vattenjet. Men det är stora maskiner som krävs för detta och det innebär stora ställkostnader så det är knappast aktuellt för enstaka rutor.
Plexiglas och de andra fabrikaten av akryl är hårdare och har bättre reptålighet än de flesta andra plaster. Dock inte alls i klass med Margard och Saphir. Plexiglas har också begränsad kemikaliebeständighet. Rengöring får därför göras med milda medel såsom såpvatten och mjuk trasa. UV-beständigheten är mycket bra, så om en Plexiglasruta har blivit matt av exponering utomhus så är orsaken normalt någon mekanisk påverkan i den miljö den utsatts för, eller felaktig rengöring. Fördelar med akrylskivor är att det finns brett utbud av olika toningar och det går att göra skarpare bockar än vad man kan göra med Margard eller Saphir.
Rutor som har en fri överkant utan ram görs oftast i akryl eftersom det går att få mycket fin ytfinish även på kanterna. Om man ska bocka en akrylskiva med värme så bör man använda skivor av gjuten kvalitet. Vanligt Plexiglas med ljusblå skyddsfolie som du kan hitta t.ex. på en byggmarknad är alltid av den enklare kvaliteten som kallas XT, d.v.s. extruderad akryl. Det finns alltså två olika tillverkningstekniker för att producera samma material. Det gjutna materialet som alltså är den finare kvaliteten kallas vanligen ”GS” eller ”cast acrylic” beroende på vilket fabrikat det gäller. För vanliga planglasapplikationer har det oftast ingen betydelse om man använder XT eller GS, men vid mer avancerad fabrikation såsom varmbockning eller när man ska såga i tjockare dimensioner så är det gjutna akrylmaterialet (GS) mycket bättre. GS-kvalitet har också något bättre kemikalieresistens, slagtålighet, nötningsbeständighet, och värmetålighet, men för dessa egenskaper är det inte någon stor skillnad.
Polykarbonat (Lexan, Makrolon) av standardkvalitet är glasklart som Plexiglas men något mjukare och mycket segare och slagtåligare. I nordiskt klimat får standardkvaliteten av polykabonat en gulton efter 5+ år om det direktexponeras i sol hela sommarhalvåren. Detta är p.g.a. nedbrytning av solens ultravioletta strålning (UV). Mekaniskt håller materialet åtskilliga år till även sedan det börjat gulna. Sportbåtmodeller har ofta låga rutor med rejäl böj uppemot ett halvt varv. Böjningen styvar upp materialet och då klarar man sig med tunn dimension. T.ex. 1,5 mm. Då är materialet förhållandevis billigt och man kan kosta på sig att byta till en fräsch ny repfri ruta efter några år så man behöver då inte bekymra sig över att UV-beständigheten är begränsad. Om ni inte hittar spillbitar som passar era behov så finns polykarbonatskivor i standardformat 2050x1250 mm och tjocklekar 1-12 mm. I tjocklekar från 2mm och uppåt finns även det större formatet 3050x2050 mm, alltså 6,25 m2. Priser hittar ni under ”polykarbonatskivor” i produktmenyerna uppe till vänster. Om ni beställer måttkapat material för kapning utgående från formatet 3050x2050 mm så kan ni utan extra kostnad få skivorna i kvalitet med förstärkt UV-stabilisering. Denna kvalitet heter ”Lexan Exell D”. Ni kan även få Lexan Exell D i tonad kulör (brons-tonat med ca 50% ljustransmission).
Är polykarbonat / Lexan / Makrolon detsamma som ”okrossbart Plexiglas” ?
Svar: Nja.. i allmänt språkbruk i Sverige har Plexiglas kommit att bli en generisk term för glasklara plastskivor och eftersom den glasklara polykarbonaten, även känd som Lexan eller Makrolon, har mycket högre slagseghet så är det säkert någon som kallar det för ”okrossbar plexi”. Men i själva verket är Plexiglas ett varumärke för akrylplast och rättigheterna till det varumärket delas mellan två internationella företag som heter Evonik och Altuglas och dessa tillverkar även skivor av slagseghetsmodifierad akryl. Evoniks version av detta material kallas Plexiglas Resist och det består av akrylplast med inblandning av akrylgummipariklar. Man har då komponerat akrylgummit så att det har samma brytningsindex som den hårdare plasten och därmed tappar man ingen transparens. Däremot tappar man en del styvhet vid gummiinblandningen och ju högre slagseghet man avser uppnå desto mer behöver man offra i styvhet.
Om man jämför Lexan med Plexiglas Resist som har en gummiinblandning som gör att den har samma styvhet vid samma tjocklek som Lexan, så har Lexanskivan ändå ca 10 gånger högre slagseghet. Plexiglas Resist kan därmed inte konkurrera med Lexan utifrån rent mekaniska prestanda och det är inte billigare. Svarare något dyrare. Däremot finns det andra fördelar med slagseghetsmodifierat akrylplast såsom t.ex. att materialet lämpar sig för laserskärning och det är lättare att få hög ytfinish på kanterna. Givetvis kan ni även beställa Plexiglas Resist av oss. Skicka en förfrågan till info@stocksundet.se om ni är intresserade av denna materialtyp.